Prosciutto z Krku je ako miestna špecialita držiteľom certifikátu EU. Na Krku ho môžete nielen ochutnať, ale aj zažiť na vlastnej koži ako sa vyrába.

Producentom unikátnej pochúťky je Kuća krčkog pršuta Žužić. Samozrejmosťou je tu moderné vybavenie, ktoré sa však snúbi s naturálnym prístupom, napríklad pri sušení, kedy využívajú silný stredomorský vietor ´bura´.

Návštevníci môžu absolvovať prehliadku výroby, pričom proces pozorujú nerušene cez sklenené dvere alebo presklené dlážky a nenarúšajú tak výrobu ani hygienické predpisy.

Čím je prosciutto z Krku unikátne?

Dalmátske prosciutto sa spracováva a údi aj s kožou, zatiaľ čo prosciutto z Istrie sa suší a procesuje bez kože. Špecialita z Krku je kombináciou týchto dvoch postupov, nie je údené, ale sušené a to aj s kožou.

Receptúra sa v rodine Žužić dedí už generácie, dokonca sa našla písomná zmienka vo Františkánskom kláštore na miniatúrnom ostrove Košljun, kde sa spomína, že rodina z malej dedinky Vrh mníchom každoročne prinášala prosciutto vlastnej výroby.

Adresa:
Kuća krčkog pršuta Žužić
Vrh – Bok od Brozića 40
Krk
Viac informácií: http://www.kuca-krckog-prsuta.com/

Reklamy