spargla

Túto jar sa v mestečku Lovran bude konať už 15. ročník obľúbeného gurmánskeho festivalu špargle. Od 11. – 30. apríla budú reštaurácie a hostince ponúkať špeciálne menu z divej špargle.

Okrem toho 11. apríla môžete priamo v Lovrane zažiť prípravu obrovskej omelety z 1000 vajíčok a 30 kg divej špargle.

Divá špargľa je tradičným symbolom príchodu jari v mnohých regiónoch Chorvátska. Popri cestách môžete natrafiť na miestnych obyvateľov ako predávajú zväzky čerstvej špargle, ktorú práve nazbierali v blízkom lese.

Špargľa rastie v kríkoch, na poliach aj v miestnych lesoch. Používa sa nielen na prípravu jedál, ale aj v prípravkoch tradičnej medicíny. Niektorí ľudia ju jedia aj surovú. Obľúbená je varená špargľa podávaná s vajíčkami natvrdo a s kvapkou olivového oleja alebo sa servíruje ako omeleta.

Reklamy